![]()
ALERGOTEST se može zakazati na telefone 037 423 232 i 063 615 174
ŠTA TO ZNAČI KADA NEKO IMA POZITIVNE KOŽNE PROBE? Pozitivni alergotest govori o prisustvu ATOPIJE kod deteta. ATOPIJA je imuni poremećaj koji se odlikuje preosetljivošću na uobičajene alergene spoljašnje sredine. Dete - atopičar može da ispolji neku od atopijskih bolesti: astmu, alergijsku kijavicu, alergijski konjunktivitis, alergiju na neke sastojke hrane, ekcem. KOME SE RADI ALERGOTEST? Alergotest je jedan od neizostavnih dijagnostičkih procedura kod dece koja se javljaju lekaru zbog: - ponavljanog kašlja, sviranja u grudima i otežanog disanja - kijanja i uporne blokade u nosu - hroničnog sinuzitisa - suzenja i peckanja u očima - osipanja po koži Uz to, treba naglasiti da je indikacija za alergotest i SEKRETORNI OTITIS MEDIJA (SOM), stanje kod koga postoji sekret u srednjem uvu, iza bubne opne, bez simptoma i znakova akutne upale Deca koja imaju SOM u 89% slučajeva su senzibilisana na inhalacione alergene i ispoljavaju alergijski rinitis. DA LI POSTOJI NEKA PREDOSTROŽNOST KOD ALERGOTESTIRANJA? Ako dete uzima lekove iz grupe antihistaminika (Perssing, Claritin, Flonidan, Aerius i sl.) , kožne probe neće dati validne rezultate, te ih je potrebno učiniti nakon prestanka terapije. Niske doze sistemskih kortikosteroida (Pronison, Urbason, Lemod solu) i inhalacijski kortikosteroidi (Flixotide, Becotide, Pulmicort) ne utiči na validnost alergotesta.
0 Comments
![]() Najčešće greške i zablude roditelja MAJKE KOJIMA SE ČINI DA NEMAJU DOVOLJNO MLEKA MISLE DA ĆE BOLJE SAČUVATI MLEKO ZA SLEDEĆI OBROK AKO NE ISPRAZNE DOJKE POSLE PODOJA Ovo je zabluda koja može dovesti do definitivnog prestanka dojenja koje još uvek nije nepovratno izgubljeno. Majci se čini da nema dovoljno mleka. Zato ne prazni dojke posle podoja ''da bi imala za sledeći obrok koliko-toliko''. Sasvim pogrešno! Naime, POTPUNO I UPORNO pražnjenje dojki je najbolji pokretač laktacije (stvaranja mleka). Ukoliko ''štedite'' mleko za sledeći podoj, na taj način šaljete svom telu lažne informacije da mleka ima dovoljno i da je nailaženje nove količine nepotrebno. Time se gasi najmoćniji pokretač laktacije! Slično se događa ako bebu dohranjujete tako što dajete naizmenično - jedan podoj, pa jedan obrok adaptiranog mleka. Veliki razmak između pražnjenja dojki smanjuje podsticaj laktacije. Dajte svaki obrok ovim redosledom:
![]() Roditeljstvo Ako ste odlučili da dete poverite na čuvanje ''teti'', a ne vrtiću, znajte da to nije lako. Teško je naći pravu osobu u koju ćete imati poverenje, koju će dete zavoleti i koja će uz to sve obavljati kako valja. Preporuka od osobe kojoj je ''teta'' čuvala decu je, svakako, najvrednija. Ali i retka. Evo saveta koji mogu pomoći:
![]() TEMA ''NAJČEŠĆE GREŠKE I ZABLUDE RODITELJA'' MISLE DA ZAGAĐENU HRANU MOGU DA PREPOZNAJU PO IZGLEDU ILI MIRISU I UKUSU Nažalost, hrana kontaminirana stafilkoknim toksinom (otrovom) ne menja organoleptička svojstva, odnosno ne menja izgled (boju) niti miris ili ukus. Ona se čulima ne može prepoznati i ne razlikuje se od nezagađene hrane. ![]() TEMA ''NAJČEŠĆE GREŠKE I ZABLUDE RODITELJA'' MISLE DA SE KUVANJEM HRANE MOGU OBEZBEDITI OD TROVANJA Ovo je tačno kada su u pitanju bakterijske crevne infekcije. Međutim, kuvanjem se ne može sprečiti crevna intoksikacija (trovanje) stafilokoknim toksinom. Stafilokok kojim je hrana zagađena produkuje toksin (otrov) koji je TERMOSTABILAN i ne može se uništiti termičkom obradom hrane. Ukoliko je stafikokok kojim je hrana zagađena već izlučio svoj otrov u hranu, njenim prokuvavanjem ili pečenjem uništićemo bakteriju, ali ne i njen toksin koji opstaje nakon termičke obrade. ![]() Šta su to Stafilokoke? Staphylococcus aureus je bakterija koja se često može naći na koži i u nosu ljudi. Oko 25% ZDRAVIH ljudi i životinja nosi stafilokoke u nosu. Ova bakterija nije značajna, kako većina misli, za zdravlje nosa osobe koja je nosilac, nego zato što takva osoba može da zagadi hranu koju sprema ukućanima i napravi STAFILOKOKNO TROVANJE HRANOM. Šta je to stafilokokno trovanje hranom? To je stomačna bolest koja se dobija kada neko pojede hranu koja je zagađena toksinom koji stvaraju stafilokoke. Najčešći način na koji se hrana zagadi je kontakt sa osobom – nosiocem stafilokoka ili preko zagađenog sira i mleka. Važno je znati ovo:
Koji su simptomi stafilokoknog trovanja hranom? Stafilokokni toksin brzo deluje. Ponekad je dovoljno i 30 minuta od uzimanja kontaminirane hrane da se pojave prvi simptomi. Oni se do punog zamaha razviju za 6 sati. Oboleli ima mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proliv. Bolest je obično blagog toka i oporavak usledi u okviru 3 dana, mada se nekada, retko dešava da sve duže traje i bude agresivnije. Kako da znamo da je u pitanju stafilokokno trovanje hranom? Stafilokok se može se otkriti u stolici ili povraćenom sadržaju, a njegov toksin u hrani. Međutim, dijagnoza se uglavnom postavlja na osnovu kluničke slike Kako se leči ova bolest? Kod većine pacijenata, ovo je bolest naizgled dramatičnog, ali zapravo lakog i kratkog toka. Najbolji tretman za ove bolesnike je odmor u postelji, obilan unos tečnosti da bi se nadoknadili gubici povraćanjem i prolivom i eventualno, lekovi koji smiruju grčeve u trbuhu koji mogu biti veoma bolni. Tečnost se unosi na usta, a ako bolesnik uporno povraća, uključuje se intravenska infuzija. Da li pomažu antibiotici? Antibiotici NiSU korisni kod stafilokoknog trovanja hranom. Reč je o bolesti izazvanoj unetim toksinom bakterija, a na toksin antibiotici ne deluju. Da li je bolesnik zarazan? Bolesnik nije zarazan. Toksin se ne može preneti sa obolelog na osobe kojie sa njim kontaktiraju. Šta možemo učiniti u prevenciji stafilokoknog trovanja hranom? Najznačajnije je da se spreči kontaminacija hrane Stafilokokama pre nego što one stvore toksin.
![]() TEMA ''NAJČEŠĆE GREŠKE I ZABLUDE RODITELJA'' MISLE DA BEBA KOJA PLAČE ''JAČA PLUĆA'' Plakanje ne čini baš ništa korisno za bebina pluća. Bebe plaču s razlogom, iako je ponekad teško za odrasle dar razumeju razlog.One mogu biti gladne, umorne, mokre, ili izložene prevelikoj količini zbivanja oko sebe, i tako razdražljive. Bebu treba pogledati, pokušati naći razlog za plač, ponuditi dojku, jednostavno je utešiti. Plakanje ne koristi deci ni fizički ni emocionalno, niti ih učii da plaču manje.Zapravo, studije pokazuju da bebe na čiji se plač odgovori plaču za 70% manje od onih čiji se plač ignoriše. ![]() Da krenemo od samog rođenja. KOLIKO MLEKA TREBA BEBA DA UNESE U PRVIM DANIMA? Prosečan unos mleka u prvom mesecu za dan je 750-800 ml (u opsegu 440-1200ml) KOLIKO JE NORMALNO DA BEBA IZGUBI OD TEŽINE NA ROĐENJU? Prosečni gubitak težine po rođenju je 7% od težine na rođenju u prvih 72 h Kod terminske novorođenčadi ovaj gubitak ne prelazi 10% od težine na rođenju) DO KADA BEBA TREBA NAJKASNIJE DA POVRATI SVOJU TEŽINU NA ROĐENJU? Na težinu na rođenju beba treba da se vratu do uzrasta 10 dana. KOLIKO TREBA DNAVNO DA NAPREDUJE BEBA KOJA DOJI? 15-30 g/dan od 5-tog dana do 2 meseca. Pročitajte oočekivanom prosečnom napredovanju po uzrastima do godine dana . KAKO DA ZNAM DA MI MLEKO DOBRO NADOLAZI? Ako je sve OK:
ZAPAMTITE I OVO! Čak 50% majki misli da nema dovoljno mleka. Samo 5% majki zaista nema dovoljno mleka! Svaka beba može da ima Izrazito individualni trend napredovanja. Ovo je samo gruba orijentacija, ali ukoliko vaša značajno beba odstupa od ovih očekivanih trendova po polu i uzrastu, posetite pedijatra.
![]() Novorođene bebe na prirodnoj ishrani imaju ponekad zelenu, penušavu, povremeno i eksplozivnu stolicu kiselkastog mirisa. Ovo su simptomi koji ukazuju na nepodnošenje laktoze – mlečnog šećera. Ipak, urođeno nepodnošenje laktoze (potpuni nedostatak enzima laktaze koji vari mlečni šećer) je veoma retko. Nedostatak ovog enzima postoji i kod tzv. primarnog nepodnošenja laktoze, kod koga postepeno dolazi do iscrpljivanja enzima laktaze. Ipak, ovaj poremećaj se ispoljava mnogo kasnije, tek nakon 2-3 godine života. Zašto onda tako mala beba ima simptome nepodnošenja mlečnog šećera? Reč je o stanju koje se zove neravnoteža između ’’prednjeg’’ i ’’zadnjeg’’ mleka. Prednje mleko je ono mleko koje prvo izađe iz dojke tokom dojenja. Ono je vodnjikavo i plavičasto. Ima visok sadržaj vode i niži postotak masti od ’’zadnjeg’’ mleka. Prednje mleko je veoma bogato laktozom. Ono će utoliti bebinu žeđ. ’’Zadnje’’ mleko izlazi iz dojke nešto kasnije, nakon više minuta dojenja kada je dojka već donekle ispražnjena. Ono je masnije i gušće od ’’prednjeg’’ mleka. Kremasto je i kaloričnije. Ono obezbeđuje adekvatan kalorijski unos da beba može da napreduje. Prelaz iz ’’prednjeg’’ u ’’zadnje mleko nije nagao, već postepen. Ukoliko je beba veoma mala i nedovoljno jaka da dođe do ’’zadnjeg’’ mleka, ona će sa jedne dojke dojiti samo ’’prednje’’ mleko. Ako je sada prebacite na drugu dojku, i iz nje će izvući samo ’’prednje’’ mleko. Zbog toga će dobiti previše laktoze kojim je ’’prednje’’ mleko bogato, za svoj još uvek mali ’’kapacitet’’ varenja. Novorođenče ima enzim laktazu, ali je u ovoj situaciji on nedovoljan, tako da će se beba ponašati kao da ima nedostatak laktaze. To nije pravi, već uslovni nedostatak enzima. Rezultat su zelene, kisele, penušave stolice u prvim nedeljama života. Uz to, ako beba dobija samo ''prednje mleko'', njen kalorijski unos nije dovoljan i napredovanje može biti nedovoljno. |
![]() Dr Dragana Stamatović
pedijatar ![]() Arhiva
November 2020
Kategorije
All
|