
Congee je gusta kineska supa sa pirinčem, koji se nekako rasprsne dok se kuva, i ne zadrži svoj oblik već se raskuva. U Kini je jedu za doručak, ali je sasvim dobra za ručak i večeru. Zovu je i Jook.
Vreme predviđeno za pripremu sastojaka: 10 minuta
Ukupno vreme za pripremu: 30 minuta
Količina: za 4 osobe
Kuhinjski pribor koji vam je potreban:
- Daska za sečenje
- Oštar nož
- Veliki lonac sa poklopcem
- Ljuštač
Sastojci:
- 1 kašičica maslinovog ulja ili ulje repice
- ¼ malog crnog luka seckanog na kockice
- ¼ šolje šargarepe seckane na kockice
- 2 kašike celera seckanog na kockice
- ½ šolje smedjeg pirinča dugog zrna (ne koristiti tzv parboiled)
- 4 šolje pileće supe
- ¼ kašičice nezačinjenog pirinčanog sirćeta (ako nemate, stavite jabukovo)
- Mali komad svežeg korena đumbira, otprilike veličine nokta, oljuštenog i narendanog
- Mladi luk, i beli i zeleni delovi sitno seckan
- 2 kašike iseckanog svežeg peršunovog lista
- Oprati ruke sapunom i vodom, a zatim prikupi svu kuhinjsku opremu i sastojke i staviti ih na čistu kuhinjsku površinu.
- Uz pomoć odrasle osobe, postavite lonac na zagrejanu ringlu. Temperatura treba da bude izmedju niske i srednje. Sačekajte 2 minuta da se zagreje.
- Uz pomoć mame ili tate, pažljivo dodati ulje, zatim luk, šargarepu, celer .
- Kuvati dok ne omekša, ali ne treba i da porumeni, oko 10 minuta.
- Dodajte pirinač i pileću supu, pojačati temperaturu kuvanja na najviši nivo, da proključa.
- Kada priključa, sniziti temperaturu na sasvim nisku i staviti poklopac na posudi, ali samo preko dela lonca (da bude delimično otklopljeno).
- Kuvati dok se pirinač ne raspadne, oko 30 minuta.
- Dodajte pirinčano sirće, promešati.
- Dodajte miks-preliv od peršuna, luka i djumbira, po ukusu na Congee pre posluživanja.
IZVOR: Healthy Children > Healthy Living > Nutrition > Recipes > Recipe: Chinese Congee